8 Març / 8 Marzo

8 de Març


Com algunes persones ja sabreu, aquest any ens han vingut a visitar en diverses ocasions unes dones que ens expliquen com ha viscut la dona al llarg de la història.

L’últim dissabte, a l’esplai, ens van venir a visitar una àvia i la seva néta, i ens van parlar d’aquest dia tan important per a les dones, el Dia Internacional de la Dona Treballadora, el 8 de Març.

I, perquè es celebra el dia 8 de març?

El 8 de març del 1857, un grup de treballadores tèxtils va decidir sortir als carrers de Nova York per protestar per les miserables condicions en què treballaven. Va ser una de les primeres manifestacions per lluitar pels seus drets laborals. Diferents moviments van succeir a partir d’aquesta data. Un dels més destacats va ser l’any 1907 quan les dones que treballaven a la fàbrica tèxtil  Cotton, de Nova York, el mateix 8 de març, van declarar una vaga per reivindicar els seus drets i per obtenir unes millors condicions. En resposta de les protestes, van ser tancades a la fàbrica i assassinades en mans del seu cap.

És per això que, el 8 de Març se celebra en honor a totes aquelles que, al llarg de la història, han lluitat per als drets de les dones.

En el que portem d’any 2018, ja han mort 9 dones per violència de gènere a Espanya. Mentre que el 2017, l’Estat va tancar el nombre de feminicidis amb 99 dones mortes en mans d’homes. Per altra banda,  la mitjana de diferència dels sous entre els homes i les dones és del 23%, és a dir, en una jornada laboral de 8 hores, les dones treballem quasi dues hores sense cobrar-les; i, segons xifres oficials, el 100% de les dones refugiades pateixen violència de gènere.

Aquest any, el 8 de març es convoca a totes les dones del món a fer una vaga feminista, i per primera vegada també en l’Estat espanyol. Avui, milions de dones de tot el món sortim al carrer per a reivindicar la nostra llibertat i dignitat, per alçar les  veus per a totes les que ja no en tenen.

Els homes poden assistir a la manifestació però es demana que vagin al darrere, per no treure visibilitat a les dones.

Des de l’Esplai Xiroia, volem donar tribut a totes les dones, les que des dels inicis dels temps han lluitat contra el patriarcat i han sigut víctimes d’aquest. Avui, dia 8 de març, és el Dia de la Dona Treballadora, però la revolució no comença ni acaba aquí, cal seguir lluitant dia rere dia per reivindicar el fet que les dones som persones!

8 de Marzo


Como algunas personas ya sabréis, este año nos han venido a visitar en varias ocasiones unas mujeres que nos cuentan cómo ha vivido la mujer a lo largo de la historia.

El último sábado, en el esplai, nos vinieron a visitar una abuela y su nieta, y nos hablaron de este día tan importante para las mujeres, el Día Internacional de la Mujer Trabajadora, el 8 de Marzo.

Y, porque se celebra el día 8 de marzo?

El 8 de marzo del 1857, un grupo de trabajadoras textiles decidió salir a las calles de Nueva York para protestar por las miserables condiciones en que trabajaban. Fue  una de las primeras manifestaciones para luchar por sus derechos laborales. Diferentes movimientos
sucedieron a partir de esta fecha. Uno de los más destacados fue en 1907 cuando las mujeres que trabajaban en la fábrica textil Cotton, de Nueva York, el mismo 8 de marzo, declararon una huelga para reivindicar sus derechos y para obtener unas mejores condiciones. En respuesta a las protestas, fueron cerradas en la fábrica y asesinadas, en manos de su jefe.

Por ello, el 8 de Marzo se celebra en honor a todas aquellas que, a lo largo de la historia, han luchado por los derechos de las mujeres.

En lo que va de año 2018, ya han muerto 9 mujeres por violencia de género en España. Mientras que en 2017, el Estado cerró el número de feminicidios con 99 mujeres muertas en manos de hombres. Por otra parte, la media de diferencia de los sueldos entre los hombres y las mujeres es del 23%, es decir, en una jornada laboral de 8 horas, las mujeres trabajamos casi dos horas sin cobrarlas; y, según cifras oficiales y el 100% de las mujeres refugiadas sufren violencia de género.

Este año, el 8 de marzo se convoca todas las mujeres del mundo a una huelga feminista, y por primera vez también en España. Hoy, millones de mujeres de todo el mundo salimos a la calle para reivindicar nuestra libertad y dignidad, para alzar las voces para todas las que ya no tienen.

Los hombres pueden asistir a la manifestación pero se pide que vayan detrás, para no quitar visibilidad a las mujeres.

Desde el Esplai Xiroia, queremos dar tributo a todas las mujeres, las que desde los inicios de los tiempos han luchado contra el patriarcado y han sido víctimas de este. Hoy, día 8 de marzo, es el Día de la Mujer Trabajadora, pero la revolución no empieza ni acaba aquí, hay que seguir luchando día a día para reivindicar el hecho de que las mujeres somos personas!

Bookmark the permalink.

Comments are closed