Van Gogh l’artista de les matemàtiques

Dilluns informatiu

Entre els patrons més complicats d’entendre en el món de la Física -en dinàmica de Fluids- estan les turbulències. Podem utilitzar l’art per explicar aquest concepte. Això és el que va fer Vincent Van Gogh al quadre La nit estelada (1889), on crea un cel nocturn ple de núvols “revoltes” i remolins d’estrelles: sembla capturar el moviment de la llum, la seva intensitat, d’una manera diferent a com s’havia reflectit fins ara. Va haver d’arribar 60 anys més tard Kolmogorov per interpretar matemàticament la turbulència, tot i que queden encara moltes llacunes. Van Gogh va ser capaç de percebre -no només en aquesta obra- i representar un dels conceptes que la naturalesa li ha presentat a la humanitat: el moviment, el fluid i la llum. Sembla que, segons alguns investigadors, tenia una capacitat única per descriure la turbulència, en els períodes d’agitació psicòtica. Aquí teniu un vídeo molt divertit que ho explica d’una manera molt senzilla

Bookmark the permalink.

Comments are closed